Johanna Buchalle, förundersökningsledare i Värnamo hos polisen i Jönköpings län. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Värnamo

Lyxbilar stjäls i Värnamo

1:59 min

Flera riktigt dyra bilar har stulits i Värnamo. Mycket tyder på att bilarna körs direkt ut ur landet för att aldrig dyka upp igen. Och det här är nytt för Värnamo.

– Vi har haft ett antal stölder av så kallade lyxbilar. Det är ingenting jag förknippar med någon årstid, utan det är något som har dykt upp, säger Johanna Buchalle, förundersökningsledare i Värnamo hos polisen i Jönköpings län.

Det har rapporterats om liknande fall i Sverige i framför allt Stockholm och Malmö. Förra veckan försvann tre lyxbilar från långtidsparkeringen på Växjös flygplats som bara ligger sex mil från Värnamo. De bilarna kunde sedan hittas i Polen. Och även en ägare av en merceders i Värnamo har haft turen att få sin bil tillbaka.

– Det var den Tyska gränspolisen som hade en rutinkontroll. Det visade sig att den var tillgripen här i Sverige och då kontaktade de oss. Och det var på gränsen till Polen, säger Johanna Buchalle.

Polisen har inte sett något liknande i Värnamo tidigare. Även om det inte handlar om jättemånga fall uppgår det totala beloppet, på grund av bilarnas värde, till miljonklassen.

– Vi vidtar de åtgärderna vi brukar göra när brott begås. Sen tänker vi vidare att det är jätteviktigt att vi förstärker de samarbeten vi har, både internationellt och nationellt inom polisen. För de här bilarna tror jag försvinner snabbt ut ur landet, säger Johanna Buchalle.  

Vilka råd ger du till dem som bor i Värnamo?

– Att man inte hänger sin bilnyckel innanför dörren utan att man tänker på hur man förvarar den. För i de här specifika fallen har man tillgripit nyckeln för att sedan tillgripa bilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista