Edna Alsterlund var gift med Ingemar Johansson när han drabbades av Alzheimers. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
lasso

Edna gick från lyxliv till anhörigvårdare

13 min

Edna Alsterlund var gift med svenske storkändisen och proffsboxaren Ingemar Johansson. De levde lyxliv, men tillvaron förändrades när hennes make blev sjuk.

Edna Alsterlund och Ingemar Johansson träffades 1979 i Florida. Men 1996-97 började Edna märka små saker som inte stämde med makens personlighet.

– Han blev lättirriterad och drack alkohol på ett annat vis. Det var tusen små saker som var okarakteristiskt för honom, säger Edna Alsterlund.

Det tog många år innan hon upptäckte att Ingemar Johansson hade drabbats av demenssjukdomen Alzheimers.

– Ofta vet de inte själva att de är sjuka. Det är den närstående som får ta smällen och kratta vägen för den drabbade, säger Edna.

– Ingemar fick aldrig någon sjukdomsinsikt, så jag fick skydda honom. Det hade inte varit okej att hela svenska folket vet mer om hans sjukdomstillstånd än vad han själv gör, fortsätter hon.

I åtta år tog hon hand om sin make innan han placerades på ett demensboende i Saltsjöbaden. Sedan flyttades han ner till sin födelsestad Göteborg.

– Det var en fruktansvärt svår tid och så har många det. De demenssjuka överlåts till anhöriga. De måste få mycket mer utbildning och stöttning, säger hon.

Nu är Edna Alsterlund, som tidigare jobbade som journalist, ute och föreläser om demenssjukdomar och hur man som anhörig ska ta hand om den som drabbats. I kväll är hon på Näs gård i Mullsjö med föreläsningen: Från lyxliv till anhörigvård.

– Det är en av få dödliga sjukdomar som har 100 procent dödlighet. Därför är det väldigt märkligt att så många vet så lite om sjukdomen. Det är också märkligt att man rustar ner och har färre demensboenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista