Måns Lindell på Länsstyrelsen Jönköping. Foto: Hanna Nilsson/Sveriges Radio.
nässjö

Nässjö drabbades hårt av oljeolyckan

1:27 min

Nässjö, som endast har en vattentäkt, drabbades hårt efter oljeolyckan i Spexhultasjön. Men om samma olycka hänt i Vättern hade det blivit en annorlunda effekt.

Det var på tisdagsförmiddagen som larmet om ett oljeläckage vid Spexhultasjön kom in till räddningstjänsten. Nässjö, som endast har en vattentänkt, drabbades hårt men om samma olycka hade inträffat i Vättern hade effekten blivit annorlunda.

– I länet har vi 16 större vattentäkter och den största är självklart Vättern. En olycka, som den som hände i Spexhultasjön, har en större effekt och en högre risk än om det hade hänt i en större täkt, som Vättern, säger Måns Lindell, sötvattenekolog på Länsstyrelsen i Jönköping.

Nässjö Affärsverk, som ansvarar för kommunens dricksvatten, arbetade intensivt tillsammans med räddningstjänsten och kommunledningen för att vidta nödvändiga åtgärder. Åtgärder för att kunna hantera föroreningen vid olycksplatsen, minska spridning och skydda råvattenintaget.

– Flera kommuner har reservvattentäkt som kan kickas i gång. Men det är klart att det gäller att jobba med andra riskåtgärder, just för att minska att få in en föreorening i intaget, säger Måns Lindell.

Olyckor som den i Nässjö kan alltså förebyggas?

– De kan förebyggas, men aldrig uteslutas.

Simon Björling

simon.bjorling@
sverigesradio.se
036-215 66 58

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista