1 av 2
I dag bestämde "Ensam i Landsbro nummer 1" och "Ensam i Landsbro nummer två" träff i Bennys kiosk. Foto från Vetlanda-Posten.
2 av 2
Allejandro Carballo startade ett projekt mot ensamhet. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio.
lasso

Ensamma i Landsbro fann varann i insändare

5:14 min

Flera personer i Landsbro i Vetlanda är så ensamma att de skrivit insändare i lokaltidningen för att på så sätt hitta någon att umgås med. I dag träffades de i Bennys kiosk.

I ett par insändare till Vetlanda-Posten har signaturerna "Ensam i Landsbro nummer 1" och "Ensam i Landsbro nummer 2" skrivit om sin brist på vänner och någon att umgås med.

I dag skrev "Ensam i Landsbro nummer 2" också att om någon mer kände likadant kunde hon eller han komma till Bennys kiosk vid tvåtiden, och att det kunde blir en träffpunkt för de som känner sig ensamma.

– Jag svarade på insändaren, själv hade jag aldrig kommit på att skriva en. Jag är hemskt tacksam för att hon gjorde det, säger "Ensam i Landsbro nummer 2" eller Mona Jönsson som hon heter.

Mona Jönsson berättar att det har kommit några stycken till kiosken, och att hon har haft telefonkontakt med två personer som inte kunde närvara. Framöver hoppas hon att de kommer hitta på något tillsammans.

– Nästa vecka ska vi försöka träffas här igen. Då ska jag ta kontakt med telefonkontakterna och sätta upp en lapp, så kanske fler kommer, säger hon.

Ensamhet bland äldre är relativt vanligt och därför startade distriksläkaren Alejandro Carballo ett projekt mot ensamhet.

– Många patienter kommer bara för att få träffa oss. Vi kanske är den enda kontakt den här personen har, säger Alejandro Carballo som äger Läkarhuset i Nässjö.

I projektet har 648 personer, som är äldre än 65 år i Nässjö, bland annat svarat på en enkät med frågor om ensamhet.

– Var tredje som besvarade den första studien känner sig ensamma. Utav hela befolkning är sex procent ensamma och det är många, säger han.

Alejandro Carballo tycker att det är bra initiativ att skriva en insändare, men många kan uppleva det som pinsamt.

– Det finns ingen anledning att tycka att det är pinsamt, men vårt samhälle är perfektionistiskt. Det var bra av Mona att våga kliva fram, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista