Kulturhuset Spira med utomhusscenen utanför som ska användas vid kvällens invigning. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
Lasso

Spirabråk om kulturhusets innehåll

Skrev en motion som har retat upp
7:55 min

Sverigedemokraten, Samuel Godrén, tycker att vem som helst ska kunna sjunga en sång på Spiras scen. Medan Helle Solberg, musikchef på Spira, är kritisk till att politiker lägger sig i verksamheten.

Vem som helst ska kunna sjunga en sång, dra ett skämt eller läsa en dikt på Spiras scen ett par gånger i månaden. Det tycker Sverigedemokraten Samuel Godrén, som därför har han skrivit en landstingsmotion om detta.

– Det har varit ett problem för Spira att marknadsföra sig för en bredare publik. De har fått kritik för att en liten elit kommer dit, säger Samuel Godrén i en debatt i Lasso.

Men att politiker lägger sig i verksamheten är Helle Solberg, musikchef på Spira, kritisk till.

– Politiker sätter våra ramar, sen är det upp till oss att bestämma innehållet och förvalta det på ett bra sätt, säger Helle Solberg.

– Det är problematiskt om vi går mot ett samhälle där politiker får bestämma vem som får sjunga på Spira och inte, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".