Victor Egerbo målar graffiti i en tunnel där det är lagligt att måla. Foto: Joel Jonsson/ Sveriges Radio
Jönköpings län

Det olagliga klottret minskar

1:40 min

Det klottras mindre i Jönköpings län. Enligt siffror från polisen har det skett en minskning på 35 procent när det gäller anmälningar om klotter i Jönköpings län sedan 2009.

– Det är ett ungdomsbrott i första hand. De brotten utförs inte av så många personer. Är det någon som slutar av någon anledning så märks det genast i vår statistik, säger Mats Rosenqvist som är chef på brottsförebyggande sektionen på Polisen I Jönköping.

Det klottras allt mindre på olagliga platser i Jönköpings län. I år har det anmälts 282 klottringsbrott jämfört med 483 klottringsbrott 2009. Det ger en minskning på 35 procent.

Mats Rosenqvist ser glädjande på siffrorna. Främst för att klotter och skadegörelse kan vara en ingång till grövre brott.

– Så är det ju faktiskt. Det börjar med skadegörelse och sen övergår till grövre brott, säger Mats Rosenqvist.

Victor Egerbo har varit graffitimålare i tio år och han bestämde sig tidigt att för att bara måla på lagliga väggar. Han ser ingen ökning i målande på lagliga väggar.

– Jag är med och arrangerar en del event där vi målar på de lagliga väggar som finns. Mitt forum där jag befinner mig på är laglig graffiti och där är det inte mer graffiti i dag än vad det var för några år sedan, säger Victor Egerbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista