1 av 4
Johan Berg är nöjd med årets kräftor. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
3 av 4
Det har blivit en hel del kräftor för Johan och Thomas. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
4 av 4
Johan Berg och Quarl-Thomas Nilsson gör sig redo för att åka ut på sjön. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
jönköpings län

Trög start på kräftsäsongen

1:46 min

Årets kräftsäsong drar snart i gång på allvar, för många av länets yrkesfiskare har man redan kört igång. Och tillgången på kräftor skiljer sig mycket beroende vart i länet du bor.

Sedan en tid tillbaka har yrkesfiskare varit i gång och fiskat kräftor. I Vättern har den långa, kalla vintern och våren gjort att kräftbeståndet minskat.

– Kräftsäsongen har börjat väldigt trögt, säger Michael Bergström, fisketillsynsman på Länsstyrelsen med ansvar för Vättern.

I sjön Nömmen utanför Nässjö, är Johan Berg tillsammans med kompisen Quarl-Thomas Nilsson ute och kollar sina burar. Och Johan, som yrkesfiskat i 35 år, menar att det inte finns någon anledning att tro att kräftpremiären skulle vara hotad i år.

– Den är inte hotad. De är jättefina fast det är de varje år, så det går inte att säga att de är bättre i år, men det är bra storlek på dem så vi är nöjda, säger Johan Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista