Magnus Roman varnar för ligor som ligger bakom åldringsbrott. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
jönköpings län

Polisen varnar för åldringsbrott

1:45 min

Polisen varnar för bedragare som riktar in sig mot äldre. Ofta handlar det om organiserade ligor som rör sig över hela landet och riktar in sig på äldre människor.

– Släpp inte in folk som är okända i lägenheten. De är duktiga och jobbar ofta två och två, säger Magnus Roman, presstalesman på polisen i Jönköping.

Senast i går försökte en kvinna i 50-årsåldern lura till sig kontokort av en kvinna i 90-årsåldern. Bedragaren hävdade att hon var från hemtjänsten och sa att hon behövde kreditkortet för att göra inköp åt 90-åringen. Kvinnan var på sin vakt och gav inte ut några kontokort. Men det finns många som råkar värre ut.

Nu vill polisen varna för liknande bedragare och ofta handlar det om organiserade ligor som rör sig över hela landet och riktar in sig på just äldre människor.

– Det är tydligt att man i någon form är organiserad, säger Magnus Roman.

Varför riktar man sig mot äldre?

– Rörlighet, syn och hörsel. Det är mycket som försämras när man blir äldre.

Vanligtvis är det svårt att klara upp sådana här brott men Magnus Roman uppmanar folk att vara på alerten och ta flertalet signalement på bedragaren. Polisen vill också att man ska höra av sig direkt när man misstänker att man har blivit lurad.

– Det är att inte vänta med att tala om att man har råkat ut för sådana här brott. Ring direkt så att vi kan komma till platsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista