religion

"Bort med religionskunskap för gud finns inte"

6:52 min

Gud finns inte, det är bevisat och därför bör ämnet religionskunskap försvinna från schemat. Den salvan avlossar nu den socialdemokratiske riksdagsledamoten Peter Persson från Jönköping.

Peter Persson har frågat utbildningsminister, Jan Björklund (FP), vilka åtgärder han ska göra för att minska "gudsundervisningen", som han kallar det, i skolan.

– Naturvetenskaplig forskning säger att det inte kan ha varit någon big bang. Det finns inte något slags väsen eller en gud som skapat världen, säger Peter Persson.

– Att gud inte har skapat världen är viktigt att lägga fast. Björklund har alltid sagt att undervisning ska baseras på fakta. Jag vill hävda att det är vetenskapligt belagt att jorden inte har tillkommit på det sättet och det tycker jag är viktigt att barn och ungdomar får klart för sig, fortsätter han.

Peter Persson vill att man tar bort religionsundervisningen från skolan och att man kan ha religionen på historie- och samhällslektioner. Han påpekar också att det är viktigt att olika religioner får en plats i skolan.

Är det inte en ren provokation?

– Verkligen inte. Jag tycker det är viktigt att Björklund, som utbildningsminister, svarar på frågan, säger Peter Persson.

Vad har du fått för reaktioner?

– Det har varit lite varierande men det är ingen storm, utan några kommentarer. Jag tror att människor tycker det är intressant att diskussionen förs.

Oskar Mattisson

oskar.mattisson@
sverigesradio.se

036-215 66 54

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista