Syskonen Emilia 10 år, Erik 12 år och Pontus Diddilié 8 år.
Nässjö

Skyttemästerskap för de yngsta i Fredriksdal

1:42 min

Nu pågår riksmästerskapen i jaktskytte på Nässjö Jaktskyttecenter i Fredriksdal. Över 100 skyttar samlas för att tävla i tre grenar om vem som är den bästa skytten. Men det är också ett tillfälle för de yngsta att tävla i Lilla riksmästerskapen.

– Vi skjuter då tre olika grenar i vuxen-RM. Det är jaktstig, skeet och älgbana. Sen har vi också Lilla RM som kom till för nio år sedan uppe i Valdemarsvik för att barnen skulle ha något att göra. Sedan har det nästan blivit den viktigaste tävlingen. Och det här är ju en familjeangelägenhet så det är flera generationer som kommer och skjuter, säger Gunilla Allansson som är med och arrangerar tävlingen.

Tävlingen arrangeras varje år av olika distrikt inom Jägarnas Riksförbund och i år är det alltså Jönköpings viltvårdsdistrikts tur. Riksmästerskapen har hållit på i över 50 år men sedan nio år tillbaka har även barnen kunnat tävla. Något som har blivit väldigt uppskattat bland de yngsta.

Syskonen Emilia, Pontus och Erik Diddilié från Norrköping hade tillsammans med sin farfar tagit sig till Fredriksdal för att delta i Lilla riksmästerskapen. 

– Man får träffa nya kompisar och skjuta. Det är roligt och man får känna hur tunga gevären är också, säger Emilia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista