1 av 9
Regnet vräkte ner under en kort stund i Värnamo och det blåste kraftigt. Foto: Privat
2 av 9
Gatorna vattenfylldes snabbt under det intensiva ovädret. Här på Jönköpingsvägen i Värnamo. Foto: Privat.
3 av 9
Mångas garageuppfarter blev översvämmade. Foto: Ida Malmsten.
4 av 9
Efter stormen. Träd har brutits av. Här på Nydalavägen i Värnamo. Foto: Ida Malmsten.
5 av 9
Alla träd över järnvägen hade inte hunnit tas bort när det började skymma. Foto: Ida Malmsten.
6 av 9
Flaggstången utanför Willys bröts av. Foto: Ida Malmsten
7 av 9
Efter stormen. Under det korta, men intensiva ovädret, vältes insamlingslådor utanför Folkets Park i Värnamo. Foto: Ida Malmsten.
8 av 9
En parasoll på Bredasten blåste sönder. Foto: Ida Malmsten.
9 av 9
Stora grenar bröts av. Här vid Plombohusplan. Foto: Ida Malmsten.
Värnamo

Oväder över Värnamo orsakade tågolycka

1:52 min

Ett oväder har dragit fram över Värnamo under kvällen, och bland annat orsakat en tågolycka. En person har lindriga skador.  

– Klockan 17.46 informerades vi om tromben - tretton minuter senare kom larmet om tågolyckan. Det är ett tåg som spårat ur och kört in i ett träd, för det ligger nedfallna träd över spåret, säger Anneli Johnsson Hammo, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen.

Skärsår efter glassplitter
Anneli Johnsson Hammo berättar att lokföraren skadades i olyckan. Lokföraren ska bland annat ha fått skärsår.

– Så långt vi vet är den enda som ska vara skadad tågföraren, säger hon.

Enligt Niclas Sjöblom, räddningsledare vid olycksplatsen, har olyckan inträffat då tåget kom körande två kilometer väster om Värnamo.

– Där låg det då ett antal träd som ramlat över rälsen till följd av tromben. Föraren hann inte bromsa, utan brakade rätt in i dem, säger Niclas Sjöblom.

30 passagerare fanns på tåget
Föraren uppges vara lindrigt skadad, men inga av de 30 passagerarna.

Tågen på sträckan kommer att ersättas med buss. Vid 12-tiden på söndagen väntas tågtrafiken mellan Värnamo och Halmstad vara igång igen, enligt Krösatågens hemsida.

Ovädret har dragit med sig träd, och också följts av skyfall som orsakat översvämningar. Enligt Emil Björck på SMHI kan det röra sig om en tromb.


Intensivt och kort oväder
– Vi har haft ett enormt skyfall, och en hel del andra larm om vatten i källare och nedblåsta träd. Vi har haft det lite svettigt, säger Niclas Sjöblom.

Även biltrafiken har påverkats av ovädret.

– Över den södra länsdelen i Värnamoområdet var det en mängd nedfallna träd över vägar. Även i centrala Värnamo, runt sjukhuset uppstod en del trafikproblem, säger vakthavande befälet Anneli Johnsson Hammo.

– Jag har hört att det ska finnas vattenskador i Värnamo. Jag vet inte omfattningen på det.

Träd skadat gravfält
Det blev också strömlöst på vissa ställen runt Värnamo under ett par timmar. Många träd knäcktes i ovädret. Det rapporteras bland annat att träd fallit över vägen i området kring Vallerstad gård, där tågolyckan skedde, bland annat vid fiskesjön Kassen. Där har också träd fallit på gravfältet, men om de stora rotvältorna skadat fornlämningen har ingen hunnit konstatera ännu.

Vatten rann in i kyrka
Ett av de hus som fick in vatten var Missionskyrkan i Värnamo. Inga större mängder men vattnet trängde in både i tornrummet och i kyrksalen. Många fick också sina garageuppfarter översvämmade. Ovädret var kortvarigt men det blev mycket att ta hand om efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista