Jönköping

Utsläpp i Munksjön - misstänkt miljöbrott

Räddningstjänsten och miljökontoret i Jönköping arbetar just nu med att försöka hejda ett utsläpp som upptäckts i Munksjön centralt i Jönköping. Polisen misstänker miljöbrott, och miljöåklagare har kopplats in.

Utsläppet upptäcktes klockan 21.20. Det rör sig enligt räddningstjänsten om ett mindre oljeliknande utsläpp i sjöns östra del. Räddningstjänsten har lagt ut länsar för att förhindra att utsläppet sprider sig i sjön.

– Det handlar om ett mindre utsläpp, förmodligen av petroleumprodukter i en begränsad del av sjön. Vi har lagt ut länsar och försöker suga upp det från ytan, säger Fredric Jonsson, brandingenjör vid Räddningstjänsten.

Det troliga är enligt Fredric Jonsson att utsläppet är en följd av det störtregn som fallit över Jönköping, och att det kommer från ett breddavlopp.

– Vi kommer att jobba även i morgon från Räddningstjänsten och från kommunens Miljö och hälsa med att försöka få upp det här ur vattnet. 

Polisen misstänker miljöbrott, och miljöåklagare har kontaktats.

I dagsläget vet man inte vad källan till utsläppet är. Det kan komma från någon verksamhet i närheten, enligt polisen i Jönköpings län. Men det behöver inte röra sig om något brott av någon person eller befintlig verksamhet, det kan handla om sådant som har funnits här tidigare, enligt polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista