Kicki Eidenstam, frisör i Nässjö Foto Anna Ekström
Jönköpings Län

Olika priser hos frisörer

2:09 min

En rundringning som P4 Jönköping har gjort visar att över hälften av frisörerna i Nässjö kommun som nyheterna varit i kontakt med kan bryta mot lagen.

Dem tar olika pris för att klippa håret på män och kvinnor. Diskriminering, enligt Lagen om förbud mot diskriminering.

I Värnamo o Jönköpings kommuner ser det bättre ut. En femtedel av frisörerna i Jönköpings kommun o en fjärdedel av frisörerna i Värnamo kommun som P4 Jönköping har kontaktat tar betalt utifrån kön.

Kicki Eidstam, frisör i Nässjö, är en av dom som har valt att följa lagen o ta samma pris för män och kvinnor.

- Det är av den anledningen att det inte ska bli någon diskriminering. Det tar lika lång tid att klippa en man som en kvinna.

En majoritet av frisörsalongerna i Nässjö som P4 Jönköping har kontaktat har dam och herrpriser för klippning. Men det har inte Kicki Eidenstam. Hon är frisör i Nässjö och har varit i yrket i 30 år.

Kicki Eidenstam säger att den ojämlika prissättningen är något som har hängt med sen gammalt. Förr handlade det om att klippa, tvätta o föna o män behövde kanske inte fönas. Nu handlar det mer om upplevelsen, säger hon.

Det var i juli 2005 som lagen om förbud mot diskriminering ändrades så att även kön kan vara grund för diskriminering. Det blev så förbjudet att låta kvinnor åka billigare taxi eller män att betala mindre hos frisören bara för att dom är män. Men det är tillåtet att sätta pris utifrån hårlängd eller tiden en klippning tar.

John Hansson, är ordförande för Smålands och Blekinges Frisöerföretagare. Han tycker att det är onödigt av frisörerna att ta olika pris då det går att differentiera priset efter tid i stället. Men han har sina teorier om varför frisörerna sätter ojämlika priser.

- Okunskap för det första, för det andra att kunderna styr marknaden. Jag tror att herrkunden vill betala mindre än damkunden.

Vet frisörer om lagen om diskriminering?

- Ja, jag kan inte tänka mig att det är någon som missat. Man begår lagbrott om man sätter såna priser säger John Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista