Sävsjö

Svårt sjuk får inte hjälp

2:01 min

Sävsjö kommun vill inte betala elkostnader för en kvinna i 40-årsåldern med en svår tarmsjukdom samt kroniskt trötthetssyndrom.

Det har lett till att elen stängts av trots att läkarintyg poängterat att kvinnans situation kräver el dygnet runt.

Socialförvaltningen i Sävsjö kommun har därför gett kvinnan ett bensindrivet elverk men det kan bara ge el sju timmar om dygnet.

Anna berättar själv om sin situation.

- Nu när det har pågått så länge så har det fått till följd att jag inte kan förvara någon mat, jag har inte haft något varmvatten på sju veckor vilket gjort att jag inte kunnat duscha. Jag kan inte sköta min hygien och ser väldigt dåligt.

För två månader sedan stängdes elen av för Anna. Som en provisorisk lösning har Sävsjö kommun gett henne ett bensindrivet elverk som har räckt sju timmar om dygnet.

Anna har en svår tarmsjukdom som gör att hon måste äta mer än normalt eftersom hon har svårigheter att behålla allt. Dessutom har hon ett kroniskt trötthetssyndrom som gör att hon känner sig mycket svag och utmattad. Anna har vädjat flera gånger om att få ekonomisk hjälp så att hon kan få el dygnet runt. Något som Sävsjö kommun har avslagit om hon inte går med på att flytta.

Läkare har skrivit intyg på att något annat boende än det hon har ej kan rekommenderas och att det är bäst för hennes psykiska mående och rehabilitering. Dessutom finns det intyg på att hon är beroende av el leverans dygnet runt.

- Förklaringen har jag inte fått än, det som sägs är att läkarintygen inte styrks. Nu orkar jag inte mer, man har inget människovärde längre. Det verkar som dem sitter och väntar på att jag ska avlida.

Anders Åberg är chef för Socialförvaltningen i Sävsjö.

- Tyvärr så kan vi inte kommentera enskilda ärenden. Just det här ärendet har blivit prövat både i förvaltnings och kammarrätt och dem har bedömt att förvaltningens beslut har varit korrekt.

Hur lång tid kan det ta innan ni hittar en lösning?

- Det vet jag inte, det beror på många saker. Inte minst hur vi kan få en bra diskussion med personen i fråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista