Foto: Seth Wenig/Scanpix.
Jönköpings län

Stort mörkertal i hundregistret

1:33 min

Alla hundar registreras inte i Jordbruksverkets register, något som det egentligen är lag på. Man vet därför inte hur många hundar som finns i landet och registrets siffror är inte helt exakta.

– Det kan bero på att flera hundägare inte känner till lagen men även att vissa inte bryr sig om det" säger Kerstin Helmerson som ansvarar för hundregistret.

Hon anser att det är svårt att få ett rättvisande register när vissa inte vet om att lagen finns.

– Det är svårt att få ett register som täcker alla hundar om hundägarna kanske inte är medvetna om att man ska registrera sin hund eller om man väljer själv att inte registrera den, säger Kerstin Helmerson.

Lättare att hitta ägaren

Jämför man antalet hundar i Jordbruksverkets register med en undersökning från Statistiska Centralbyrån (SCB) så är 18 000 av landets hundar inte registrerade hos Jordbruksverket.

Registret finns till för att det ska bli lättare att se vem som är ägare till en upphittad hund och det är därför det är så viktigt att alla hundar registreras berättar Kerstin Helmerson. Och förra året nyregistrerades 2 290 hundar i Jönköpings län.

Avregistrerar inte när hunden dör

Man måste också avregistrera sin hund när den dör, något som en del hundägare inte gör. Därför kan vissa hundar saknas i registret men det kan också finnas hundar registrerade som inte längre lever.

Men trots detta anser Kerstin Helmerson att registret fungerar.

– Ja, jag tycker att registret fungerar bra men samtidigt jobbar vi målmedvetet med att alla ska registrera sina hundar. Vi tror att de flesta hundar finns med.

Hundar ska märkas och registreras

Alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. Hundarna ska också registreras i registret. Där ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare.
•Du är skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader.
•Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.
•Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.
•Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.
Källa: Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista