1 av 2
Henning Holmström, vd för Tasman Metals. Foto: Dan Segerson / Sveriges Radio
2 av 2
gränna

Tasman Metals vd kritisk mot gruvmotståndare

1:36 min

Tasman Metals har fått klartecken att provborra i Norra Kärr. Men frågan är infekterad, och nu går Tasman Metals vd ut i ett öppet brev och säger att gruvmotståndare har spridit felaktig information.

I ett öppet brev går Henning Holmström, vd för gruvbolaget Tasman Metals, till frontalangrepp på sina meningsmotståndare i gruvfrågan. För i brevet beskriver han hur det i snart fyra års tid har spridits felaktig information om projektet från motståndare till projektet, och att han nu har fått nog.

Men när det gäller vilken information det handlar om är han svepande i texten, och han väljer också att inte peka ut någon speciell person eller grupp.

– I de fall som vi har haft felaktig information eller fakta, så har vi korrigerat det. Om det är riktat mot oss så får Henning förtydliga lite, säger Johan Elwing från Aktionsgruppen Rädda Vättern.

I texten skriver Henning Holmström också att man måste acceptera den demokratiska ordningen, och det reagerar Johan Elwing starkt på.

– Den demokratiska processen är inte det som myndigheterna beslutar, utan det som folket säger. Det känns som att han vill lägga locket på just demokratin och det är livsfarligt, säger han.

Den 22 juli fick Tasman Metals klartecken att provborra i Norra Kärr, men trots både det beslutet och det öppna brevet, så menar Johan Elwing att gruvbolaget kan vänta sig fortsatt motstånd.

– Vi vill ha 110-procentiga garantier för att Vätterns vatten inte kommer till skada. Det har Henning Holmström själv sagt att det inte går att ge några sådana garantier, och då får man tåla kritik mot projektet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista