höglandet

Kreosotstolpar används trots förbud

1:33 min

Fyra kommuner vill förbjuda att Svenska Kraftnät använder sig av kreosot, som kan framkalla cancer, när de bygger Sydvästlänken. Och trots att ärendet inte är avgjort har Svenska Kraftnät påbörjat arbetet.

Svenska kraftnät använder cancerframkallande miljögifter när de bygger kraftledningsstolpar för Sydvästlänken som ska gå genom delar av länet. Detta trotts att flera av de berörda kommunerna har förbjudit Svenska kraftnät att använda kreosot som miljögiftet heter.

– Det är det minst miljöovänliga sättet att bygga kraftledningar på och man har använt det sedan 1800-talet, säger Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska kraftnät, menar att det inte finns någon spridningsrisk till naturen runt om kring stolparna.

Ann-Cathrin Gunnar, centerpartistisk ordförande i miljö -och byggnadsnämnden i Nässjö kommun, använder just det argumentet, att det använts sedan 1800-talet, som anledning till varför man inte ska använda kreosot.

– Det finns andra alternativ och ny teknik att ta till. Man behöver inte använda en metod som man använt sedan 1800-talet, när man vet att det är ett farligt ämne, säger hon.

I dag är det lagligt att använda kreosot i vissa falla, som exempelvis när det gäller elstolpar. Men från Nässjö kommun menar man att fundamentet inte tillhör stolpen och borde förbjudas, men Svenska kraftnät har överklagat förbudet till Jönköpings länsstyrelse som nu ska avgöra fallet.

Om Nässjö kommun får rätt kommer de begära att Svenska kraftnät river upp stolparna och tar bort fundamenten.

Är ni beredda att gräva upp fundamenten om ni förlorar?

– Det är klart att vi följer utslagen i miljödomstolarna. Jag har respekt för att kommunerna vill driva frågan, men de har ingen rättslig grund för deras ståndpunkt, säger Mikael Odenberg.

Jonatan Nilsson

jonatan.nilsson
@sverigesradio.se

036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista