Provborrning vid Norra kärr utanför Gränna. Foto: Tasman metals.
Norra Kärr

Rädda Vättern överklagar gruvtillstånd

Tillstånd för provbrytning överklagas
1:23 min

Nu överklagar Aktionsgruppen Rädda Vättern gruvbolaget Tasman Metals tillstånd att provbryta sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr utanför Gränna. De överväger även att ta till protestaktioner.

Överklagandet är inlämnat via Naturskyddsföreningen i Ödeshög. Johan Elwing som är ordförande i Aktionsgruppen Rädda Vättern menar att huvudskälet bakom överklagandet inte är de direkta miljökonsekvenserna av en provsprängning, utan att själva tillståndsprocessen går så snabbt.

- Det finns ingen anledning att påskynda själva processen, eftersom process, handläggningstider och allt ihop i Sverige redan är så korta, säger Johan Elwing.

Det går också rykten om planerade aktioner, liknande de mot kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland.

- Huruvida vi kommer att kedja fast oss uppe vid Norra kärr, det har vi inte riktigt tagit ställning till. Däremot så har vi folk uppe vid Norra kärr som kikar på läget, ser vad som händer och bevakar, säger Johan Elwing.

Reporter: Marie-Louise Kristensson, P4 Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".