Hans Ahlström och Eva Ek. Foto: Simon Björling/ Sveriges Radio
Nässjö

Fler satsar på egenproduktion av glass

Populärt att tillverka egen glass
1:59 min

Allt fler väljer att satsa på egen glassproduktion, det visar en undersökning som tagits fram av statistiska centralbyrån.

Eva Ek och Hans Ahlström driver Ryssby glass utanför Nässjö och dom har sett en ökad trend. Inne i glassfabriken håller man just på med att göra dagens laddning med jordgubbssorbet.

Det var under ett besök på Elmiamässan 2011 som idén om egen glassproduktion verkligen tog fart. Under 2012 började de därför att bygga ett glasshus och framåt hösten kunde de köra igång.

De driver en gård med totalt 70 mjölkkor. Mjölken som är huvudråvaran tar man direkt från gården och grädden separeras från nymjölkade kor. När det gäller smaksättning så används lokal frukt och bär i den utsträckning som det går.

Enligt statistik som SCB tagit fram visar den på en uppgång för antalet nya glassföretag. Under förra året registrerades 53 nya företag som ville satsa på egen glasstillverkning. Hans och Eva tror på en ljus framtid.

- Vi hoppas på att kunna anställa någon mer. Vi har en anställd nu. Så att det blir ett företag som är drivkraftigt ute på landsbyggden, säger Eva Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".