1 av 5
Vattnet strömmar ner nedanför kvarnen. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
2 av 5
Museichefen Håkan Jorikson visar kvarnen. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
3 av 5
Så här ser det ut inne i kvarnen. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
4 av 5
Museichefen Håkan Jorikson. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
5 av 5
röttle

Hobbitkvarn i E4:ans skugga

8:41 min

Jerusalems kvarn heter det sagohus vid ett av Röttleravinens vattenfall utanför Gränna. En okänd pärla och en av Sveriges äldsta bevarade ännu existerande icke-kyrkliga byggnader.

Röttle, söder om Gränna och alldeles under E4:an, klingar välbekant för många länsbor men det är ändå relativt få som hittat till den lilla byn med sina kvarnar i den Röttleåns djupa ravin - mellan Bunn och Örens sjösystem och Vättern.

En av Röttle kvarnar, Rasmus kvarn, går fortfarande att mala i, vilket Grenna Museum gör ibland. Men en annan bevarad kvarn Jerusalems kvarn är betydligt mer anonym och hemlighetsfull.

Jerusalems kvarn är anlagd vid sidan om ett av Röttleåns många fall. Utåt fallet ser man en hög stenmur i tre våningar och ovanpå den ett brant sluttande tak. Allt inbäddat i en lummig grönska och med det forsande vattnet alldeles utanför. Det är dramatiskt och pastoralt på samma gång, och man kan i vissa ögonblick känna sig förflyttad till hobbitarnas "Fylke" eller något liknande.

Jerusalems kvarn byggdes redan på 1200-talet, enligt museichefen Håkan Jorikson i Gränna, och är därmed Sveriges kanske allra äldsta existerande icke-kyrkliga byggnad.

Kvarnen var i drift fram på 1920-talet och skänktes några år senare till Gränna Hembygdsförening. Tyvärr är dock vattenhjulen och kraftöverföringen till kvarnstenarna borta.

Av: Mats Carlsson-Lénart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista