Eksjö tingsrätt. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
nässjö

Unga män i rätten misstänkta för rån

2:44 min

I dag inleddes rättegången mot tre unga män, som ska ha rånat en man i Nässjö i hans lägenhet och utsatt honom för omfattande våld.

Tidigt under rättegången fick 45-åringen berätta vad de tre unga männen utsatt honom för. Mannen beskrev hur de ringde på dörren till hans lägenhet i Nässjö när han satt och pratade med en vän. Männen trängde sig in i lägenheten och krävde att få pengar och medicin av honom.

När han sa att han inte hade nåt att ge till dem, så skallade de honom. De fortsatte sen att slå och sparka honom när han låg ner. Mannen berättade också att en av männen tog en kniv från hans kök och skar honom med den. Våldet ledde till frakturer på både revben och bröstben. Det ledde också till svullnader och blåmärken på armar, huvud och kropp, samt skärskador.

45-åringen förklarade att han fortfarande veckor senare har ont av skadorna, och dessutom bara har besökt sin lägenhet en gång sen överfallet eftersom han känner sig orolig där.

Någon gång under misshandeln ska 45-åringen ha erbjudit männen alla pengar han hade, vilket var 80 kronor. Männen tog emot pengar, och enligt 45-åringen, ska de även ha stulit med sig en hel del andra prylar från lägenheten.

Det gör att de tre männen i första hand är anklagade för rån, och åklagaren Klas Lorefors säger att det finns mycket bevis.

– Det är målsägandes uppgifter och journalanteckningar av dokumenterade skador, samt ett vittne, säger Klas Lorefors.

Två av männen är 18 år gamla och den tredje är 25 år, alla tre skakade flera gånger på huvudet när 45-åringen pratade i rätten. För männen erkänner bara att de slagit 45-åringen lite lätt, eftersom han var skyldig en av dem pengar och uppträdde hotfullt.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista