Henning Holmström, vd på Tasman Metals. Foto: Dan Segerson / Sveriges Radio
norra kärr

Provbrytningen kan påbörjas i höst

6:47 min

Tasman Metals meddelar att provbrytningen, som man nu planerar för och fått tillstånd för, förmodligen kommer att genomföras sen höst eller tidig vinter.

Det handlar om den planerade gruvan vid Norra Kärr där företaget vill utvinna sällsynta jordartsmetaller. Och innan årets slut väntas man påbörja provbrytningen.

– Det beror på hur det går med överklagandet, men det nog sent i höst eller vinter, säger Henning Holmström, vd på Tasman Metals.

Vilken miljöpåverkan kommer provbrytningen få?

– Ingen alls i praktiken och det står också i miljökonsekvensbeskrivningen. Det är kommer vara buller i samband med att man spränger upp materialet och en möjlig vibration.

Henning Holmström skrev i går i en debattartikel att han menar att motståndare till gruvprojektet sprider felaktig information. Men han vill inte peka ut någon.

– Det är ganska många saker man har gått ut och påstått. Jag pekar inte ut någon organisation, de som är berörda kommer nog känna sig berörda, säger han.

– Delvis har vi spridit felaktig information och en del av informationen kommer från Tasman själva. Men så fort vi ser ett fel rättar vi till det, svarar Johan Elwing, ordförande i aktionsgruppen Rädda Vättern.

Rädda Vättern, har överklagat gruvbolaget Tasman Metals tillstånd att provbryta sällsynta jordartsmetaller, något som Tasman tycker är positivt.

– Vi välkomnar en prövning både av bearbetningskonstruktionen, som beslutas av regeringen, och även provbrytningen, som är skickade till mark- och miljödomstolen. Det är positivt med överklagande, säger Tasman Metals vd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista