Caroline Liberg ser hur dagens teknik är en stor fördel både för lärare och elever. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
jönköping

Konferens om digitala verktyg i skolan

1:43 min

Just nu pågår en stor världskonferens om läs- och skrivförmåga på Högskolan i Jönköping. Syftet är att sprida och ta del av den forskning som finns på hur digitala verktyg kan användas i undervisningssyfte.

Den ideella föreningen Scira, som bland annat vill stimulera och stödja utbildning rörande läsning och läsundervisning, är med och organiserar världskonferensen på Högskolan i Jönköping.

– Det är föreläsare från hela världen som är här. Man får ett utbyte av forskares resultat, som man kan dela med sig till varandra, säger Susanne Granberg, ordförande i Scira från Jönköping.

Runt 300 personer allt ifrån världskända forskare till nyfikna pedagoger samlas den här veckan på HLK på högskolan i Jönköping. Syftet är att sprida den forskning som finns på hur till exempel digitala verktyg, som smarttelefoner och läsplattor, kan användas på effektiva sätt i undervisningen.

– När man ska komma in i läsandet och skrivandet, så hjälper den här tekniken. Jag ser bara fördelar med det, säger Caroline Liberg, professor i utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet, forskar om läs- och skrivinlärning från förskoleåldrar upp till slutåren på gymnasiet. Hon ser hur dagens teknik är en stor tillgång till dagens lärare.

I Sverige finns det många skolor som redan har börjat införa verktygen i undervisningen på olika sätt. Men rena forskningsresultat finns det mest av utanför Sverige.

– Det är intressant att ta del av hur andra gjort, hur har de använt sig av Ipad i läs- och skriv, säger Susanne Granberg.

– Det händer mycket inom forskningen, men jag tror inte att vi har kommit lika långt i Sverige. Vi håller fortfarande på att pröva oss fram, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista