1 av 3
Kristina Brengesjö. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
3 av 3
Stökigt på habiliteringscentrum inför flytten. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
jönköping

Habiliteringscentrum på Ryhov tvingas flytta

1:54 min

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping drabbades hårt av översvämningarna och värst skador blev det på habiliteringscentrum, som nu tvingas flytta medan lokalerna renoveras.

Den 26 juli föll nästan 70 mm regn över de östra delarna av Jönköping. Det orsakade svåra översvämningar, och kanske allra värst drabbades länssjukhuset Ryhov.

Trots att både vattenpumpar och brandmän jobbade febrilt med att leda om vattnet, så blev skadorna så pass omfattande att akutmottagningen fick stänga och alla operationer ställdes in.

– Här var det mellan 20-30 centimeter med vatten, säger Kristina Brengesjö, biträdande verksamhetschef, när hon visar runt i habiliteringscentrum.

Nu har det nästan gått två veckor sen översvämningarna, men fortfarande brottas sjukhuset med sviterna efter dem. Tydligast märks det på habiliteringscentrum, som nu tvingas flytta från sin sargade byggnad.

– Vi håller på att evakuera huset för vi ska flytta till Rosenlunds vårdcentrum. Inget på källarplan eller plan 1 får vara kvar, säger Kristina Brengesjö.

Flytten beräknas ta flera dagar, och det kommer att påverka habiliteringscentrums verksamhet.

– Hade det hänt mitt i terminen hade det fått stora konsekvenser för vår verksamhet, förklarar Brengesjö.

Om tre månader hoppas de kunna vara tillbaka i lokalerna på Ryhovsområdet igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista