Foto: Elza Zandi/Sveriges Radio.

Svårt att hitta ägarna till stöldgods

1:34 min

Den här sommaren har polisen kommit över stora mängder stöldgods, men att hitta rätt ägare till de stulna föremålen är inte alltid lätt. Det kan kräva ett noggrant detektivarbete från polisens sida.

De två senaste somrarna har det begåtts fler bostadsinbrott än vanligt i Jönköpings län. Polisen har även lyckats gripa fler misstänkta inbrottstjuvar och därför kommit över stora mängder stöldgods. Men alla problem är inte lösta i och med det, för att hitta rätt ägare till stöldgodset är inte alltid lätt för polisen.

– Det är ett detektivarbete att gå igenom olika register för att försöka hitta ägarna till föremålen. Om det inte finns tillräckligt med uppgifter att gå på i anmälan tar det jättemycket tid och ibland lyckas man och ibland lyckas man inte, säger Alexandra Rönnqvist, kommunikatör polisen i Jönköping.

Skriv en lista

Det är alltså detaljerna i din anmälan som kan avgöra om du får tillbaka de stulna föremålen eller inte efter ett inbrott. Därför vill polisen ha en så detaljerad lista som möjligt av allt som har stulits.

– Det är viktigt att du i ett tidigt skede tittar på vad som är förlorat, skriver en lista och skickar den till polisen. Det är också bra om du fotograferar värdefulla föremål och sparar de fotona i ett bankfack eller på något annat säkert ställe, så att de inte följer med tjuven vid stölden, fortsätter hon.

Vad händer med det stöldgods ni inte hittar någon ägare till?

– Om föremålen inte är av något värde eller är trasiga så skrotas dem. Annars skickas de till försäljning och så går pengarna tillbaka till statens kassa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista