Foton: American College of Radiology/Linda Forsell. Scanpix
jönköpings län

"Svensk cancervård är orättvis"

1:10 min

Belastningen på cancervårdens specialister är snedfördelad över landet. Det skriver tre cancerläkare i DN Debatt i dag. Regionen, som Jönköings län tillhör, har näst flest patienter på varje specialist.

Antalet specialister inom cancervården varierar kraftigt över landet, visar en undersökning från Svensk onkologisk förening. "Det gör att svensk cancervård är orättvis och ojämlik", säger Roger Henriksson, professor och överläkare i onkologi och en av de som genomfört undersökningen.

– Vi ser ju en regional variation och när det gäller just västra Sverige och Stockholm så ser vi skillnader där i mellan när det gäller antalet onkologer. Och den skillnaden ser vi både på färdiga specialister och sådana som är på väg att bli specialister, säger Roger Henriksson, professor och överläkare i onkologi och en av de som genomfört undersökningen.

I artikeln på DN-debatt presenterar Svensk onkologisk förening siffror över hur många nya cancerpatienter det går på varje onkolog i olika delar av landet.

I sydöstra Sverige, som gäller Jönköpings län, var det 287 nya patienter per specialist 2011. I västra Sverige uppgick antalet nya patienter per specialist till 367. I Stockholm var antalet 109.

Orsaken kan vara många säger Roger Henriksson, till exempel att vården är olika organiserad, att patienter på vissa håll behandlas av andra specialister än just onkologer. 

Vilka konsekvenser det får patienterna kan undersökningen inte ge något svar på:

– Vi kan inte se några tydliga tecken, eller tydligt samband, mellan överlevnad och antalet onkologer. För vi har inte den kunskapen i dag. Men tillgängligheten, tillgången på specialister i onkologi, är ju varierande. Och på något sätt borde det ha effekt på cancervården, säger Roger Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista