Foto: Simon Björling/Sveriges Radio.
jönköpings län

Ramadan bra för handeln

"Vi köper in extra halal-produkter"
1:43 min

I går avslutades högtiden ramadan, och i dag börjar den tre dagar långa festen id al-fitr. Och det har blivit en mer uppmärksammad högtid för handeln som passar på att locka med extrapriser.

Den tre dagars långa festen, id al-fitr, som firas efter fastemånaden ramadan uppmärksammas inom handeln. Butiker ökar försäljningen och lockar med extrapriser.

– Vi köper in extra halal-produkter. Sen har vi en sida i annonsbladet som riktar sig till muslimer, säger Jamel, som jobbar som butiksbiträde i Jönköping.

I går avslutades fastemånaden ramadan som är den nionde månaden under det muslimska året. Ramadan innebär att man från gryning till skymning avstår helt från mat och dryck, för och lära sig tålamod och ödmjukhet, och att öka sin medvetenhet om det gudomliga i skapelsen.

– Det har varit helt okej. Man blir inte hungrig, däremot törstig och det är jobbigt eftersom det är under sommaren, säger Jamel. Och för att man ska kunna lyckas med att fasta måste man verkligen tro på det säger Jamel.

Sara och Deqqa har också fastat under ramadan och nu ser de fram emot festen id al-fitr.

– Först går vi till moskén och sen hem och firar med familjen. Och på eftermiddagen är det festligheter, berättar de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".