1 av 2
Dario Losciale och Stefan Wikström ur ensemblen Mare Balticum på Eksjö kammarmusikfestival. Foto Ulla Strängberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Ute Goedecke och Dario Losciale ur ensemblen Mare Balticum på Eksjö kammarmusikfestival. Foto Ulla Strängberg/Sveriges Radio.
kultur

Kammarmusikfestivalen pågår i Eksjö

7:17 min

Just nu pågår för första gången en kammarmusikfestival i Eksjö, och i dag kunde man följa med på en  stadsvandring ledsagad av tidig musik från 1500-talet framförd av ensemblen Mare Balticum.

Under fem dagar pågår kammarmusikfestivalen i Eksjö. Där kan besökare följa med på stadsvandring och hitta musiker spelande runt om i staden. Bland annat kan man stöta på Dario Losciale och Ute Goedecke.

– Vi har inte gjort någon stadsvandring på det här viset, men det är inte ovanligt att vi blir placerade i trevliga miljöer, både inom- och utomhus, säger Ute Goedecke.

Ni har specialiserat er för 1500-talet, renässansen musik, varför vill ni hålla på med det?

– När man börja gräva i den musikskatten finns det vackra melodier och texter som man får lära känna. Det är musik man blir lugn av, säger Dario Losciale.

Det är första gången kammarmusikfestivalen är i Eksjö och musiken kommer finnas i hela kommunen. Det är inte bara Eksjöbor som besöker festivalen, utan det kommer även besökare utifrån.

– Det är första året och det känns fantastiskt. Man måste våga ta de där stegen som känns lite obehagliga i början, men som är underbara när man väl är där, säger Johan Gärskog, kulturchef i Eksjö.

Finns det publik i fem dagar?

– Absolut. Det är inte vara Eksjöbor som går på konserterna, utan kultur- och musikintresserade i hela regionen har uppmärksammat kammarfestivalen.

Kammarmusikfestivalen i Eksjö pågår till och med söndag.

Reporter: Ulla Strängberg/P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista