Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping på första maj. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.

Det politiska våldet trappas upp

"När den ena växer, växer också den andra"
1:57 min

Det politiska våldet mellan höger- och vänsterextrema grupper kommer trappas upp det närmsta året. Det befarar Mikael Terplan på kriminalunderrättelsetjänsten i Jönköpings län.

– Det kan eskalera, med tanke på att vi har ett annat politiskt läge idag än vid föregående valrörelse, säger han.

Mycket som tyder på det?

– Ja, med tanke på första maj när Svenskarnas parti var här och genomförde sin manifestation, då fanns meningsmotståndare på plats. Om Svenskarnas parti skulle komma igen så tror jag att det även då skulle dyka upp meningsmotståndare och ge uttryck för skilda åsikter.

Minns första maj

Med händelserna under första maj i färskt minne tror polisen att det kan ske en ökning av politiska dåd från vänster- och högerextrema grupper i Jönköpings län det närmaste året fram till valet.

Samtidigt visar också statistik från Brottsförebyggande rådet att antalet hatbrott med koppling till högerextremism ökat i Jönköpings län till 17 anmälda fall bara under förra året.

Mer aktiva

De vänsterextrema grupperna har också blivit mer aktiva.

Det autonoma nätverket Antifascistisk aktion har en lokal grupp i Jönköping. På sin hemsida skriver de att deras mål är att krossa fascismen i alla dess former och att arbetsmetoderna anpassas efter vad situationen kräver.

Sedan förra valet har främlingsfientliga grupper i Sverige flyttat fram sina positioner och tar allt mer plats i den politiska debatten och på sociala nätverk.

I takt med att exempelvis nazistiska Svenskarnas parti blir allt mer aktiva börjar också meningsmotståndare att väckas till liv.

– Vi ser det mer eller mindre i vågor. Det kommer och går. När den ena växer, växer också den andra. De lever i symbios med varandra, säger Mikael Terplan.

Har vi några politiska brott som har hänt nyligen?

– Ja vi har skadegörelse, klotter på bostäder där politiskt aktiva personer bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".