Thomas Strand (S). Foto Henrik Montgomery/Scanpix.
Politik

Religionsbråk inom Socialdemokraterna

1:29 min

Riksdagsledamoten Peter Persson har fått kritik och skapat missnöje inom Socialdemokraterna. Det grundar sig i en fråga han ställde till utbildningsministern Jan Björklund om man ska slopa religionskunskapen i skolan.

Thomas Strand från Vaggeryd sitter i utbildningsutskottet i riksdagen för socialdemokraterna.

- Vi står bakom att man har religionskunskap. Det är viktigt att man får undervisning om religion och livsåskådning. Särskilt när vi lever i ett mångfaldssamhälle. Då är det viktigt att man får den kunskapen om religionens betydelse, säger Thomas Strand.

Thomas Strand är också ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i länet. Och enligt uppgifter till P4 Jönköping är det många inom partiet som har reagerat starkt på utspelet inte minst i Jönköping men också på riksnivå.

Peter Persson svarar på kritiken.

- Om man varje gång man tog ett politiskt initiativ skulle vara förvissad om att ingen skulle kunna bli irriterad eller oroad för det man gjorde, då kunde man lika gärna lägga sig ner och vara overksam.

Tycker du att man ska slopa religionskunskap?

- Som jag sa i förra veckan, jag vet inte. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man får kunskaper om världsreligionerna om deras historiska betydelse. Religionen har ju en avgörande viktig betydelse för den civilisation vi lever i på gott och ont, vill jag hävda, säger Peter Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista