1 av 3
Per Nodbrandt, chefsfysiker på Länssjukhuset Ryhov. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio
2 av 3
Ingången till Onkologen påverkas av sjukhusets satsningar i höst. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio
3 av 3
Parkeringen vid Onkologen berörs av höstens satsningar. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio
Länet

Landstinget satsar på cancervård

2:03 min

I höst bygger landstinget i Jönköpings län ut kapaciteten för strålbehandling av cancersjuka på Länssjukhuset Ryhov. Det eftersom behovet av cancervård fortsätter att öka.

– Anledningen är att vi under de senaste tio åren har sett en ökning av antalet strålbehandlingar på ungefär 40 procent. Så det för att garantera en fortsatt god tillgänglighet till modern strålbehandling, säger Per Nodbrandt, chefsfysiker på Länssjukhuset Ryhov. 

Dessutom kommer en betydligt mer avancerad strålbehandling kunna genomföras. Och den ökar sannolikheten för bot och lindring och minskar risken för biverkningar för cancerpatienten, enligt Per Nodbrandt.

Det var i juni förra året som landstingsstyrelsen föreslog en investering för om- och tillbyggnad av Onkologiska klinikens lokaler för strålbehandling på Länssjukhuset Ryhov.

Behovet av cancervård fortsätter att öka. I dag drabbas en av tre personer av cancer under sin livstid, år 2020 väntas varannan person drabbas.

Fler insjuknar i cancer, men fler lever längre med sin sjukdom. Mycket tack vare att strålningstekniken har utvecklats och blivit bättre.

– Patienterna kommer hit varje dag under en lång period. Och det är jätteviktigt att de ligger på precis samma ställe varje gång och då har vi ett lasersystem i tre dimensioner med markeringar, förklarar Per Nodbrandt. 

Antalet strålkanoner kommer att öka från två till tre. De två som används redan i dag ska bytas ut mot nya modeller och beräknas kosta cirka 75 miljoner kronor.

Arbetet inleds under hösten och eftersom strålkanonerna grävs ned på platsen påverkas den nuvarande entrén till onkologen samt parkeringsplatsen utanför.

Men Per Nodbrandt säger att det inte är någon fara för patientsäkerheten och att vården inte kommer att påverkas under tiden man bygger om.

– Det känns som att vi kommer att trygga tillgången till god strålbehandling under en längre tid. Det finns absolut ingen anledning till oro, utan enbart tillförsikt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista