1 av 2
En vision om hur området kring Munksjön kan se ut.
2 av 2
Maja Laveklint, ljusplanerare på Jönköpings kommun. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio
Jönköping

Nu ska stadskärnan bli ljusare

"Det ska vara fint och tryggt"
1:57 min

Jönköpings kommun vill få en ljusare stadskärna. Belysningsinsatser har gjorts på en del mörka platser i stan. Och nu ska fler platser ljusas upp.

Maja Laveklint, ljusplanerare på Jönköpings kommun, välkomnar förslag från kommuninvånare på platser som kan behöva lysas upp.

– Det finns några skisser, men sedan är det ganska öppet för allmänheten att säga vad man tycker, säger hon. 

Jönköpings kommun arbetar mycket med att få staden att bli ljusare och tryggare. Det handlar dels om säkerhet, att invånarna ska känna sig trygga när de är ute och går i stan även när det är mörkt ute. Dels om att skapa vackra miljöer. 

Något som kan bli verklighet är belysning mitt ute på Munksjön. En vision kommunen har är att sätta belysning på bojar ute i vattnet som ska lysa upp sjön på ett fint sätt. Man ska alltså ta vara på Jönköpings tillgångar,  sjöarna, och använda dem till att skapa trivsel.

Maja Laveklint ska nu sätta ihop en ny åtgärdsplan för belysning i stadskärnan. 

– Tanken är att man ska få hela stan att hålla samman och göra staden attraktiv. Med belysningen vill man skapa trygghet och säkerhet, men även locka alla som bor i området att våga sig ut kvällstid och nattetid och även bli kreativa i den miljön, säger hon. 

Vid ett besök i Jönköping ska det märkas att man har kommit till ljusets stad. Och kopplingarna till Vättern ska synas. 

– Det ska vara fint och tryggt, säger Maja Laveklint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".