1 av 2
Emma Wohlin och Clara Wohlander vill att Attarpsbadet ska vara kvar. Foto: Hannes Evehag/Sveriges Radio
2 av 2
Bob Hopkins. Foto: Hannes Evehag/Sveriges Radio

Sommarens väder kan ha räddat utomhusbaden

Badare: "Finns mer att göra här"
2:02 min

Utomhusbaden i Jönköping kommun har länge hotats att läggas ner eller i alla fall omvandlas till friluftsbad eftersom de inte drar in tillräckligt med pengar. Men det fina vädret den här sommaren kan bli räddningen.

En av de som föredrar just utomhusbad är Clara Olander.

– Det är bättre att bada här för det är mycket varmare och så finns det mer att göra här. Det finns trampoliner och luftleksaker, säger hon.

Brunstorpsbadet, Kumlabybadet och Attarpsbadet. Det är de tre utomhusbad som Jönköpings kommun driver. Och alla tre har dom senaste åren brottats med både besparingskrav och nedläggningshot.

Förra året la fritidsnämnden fram ett förslag på att dom tre baden skulle omvandlas till friluftsbad för att spara pengar, och det skulle då bland annat innebära att baden blev obemannade och att omklädningsrummen hölls stängda. Men förslaget möttes av högljudda protester, så kommunen la det på is.

"Kasta det i papperskorgen"

Bob Hopkins från Bankeryd är en av dom som varit och är kritisk till förslaget eftersom han tror att Attarpsbadet i Bankeryd inte skulle överleva om det blev ett friluftsbad.

– Vi får hoppas att dom drar tillbaka det helt och hållet och kastar det i papperskorgen. För det här fyller ju en jättestor funktion i alla åldrar.

Men vädret kan bli räddningen för utomhusbaden. För när P4 Jönköping ringer runt till utomhusbaden så säger dom att besöksantalen ser väldigt bra ut i år. Och en gemensam teori är att sommarens fina väder har fått besökarna att strömma in.

Pengar måste in

– Det har stor betydelse det här med vädret. Är det soligt och varmt så kommer många. Och många var ju på det här mötet och skrev på protestlistan. Men nu gäller det att alla drar sitt strå till stacken, går till badet och betalar in sig, säger Bob Hopkins.

Men så länge inte utomhusbaden lyckas spara in drygt 700 000 kronor så är dom hotade, och Emma Wohlin från Habo är en av dom som skulle sörja om Attarpsbadet fick lägga ner.

– Jag tycker dom ska ha kvar det eftersom det är varmt i vattnet och det är inte dyrt att gå in heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".