Linda Nilsson driver en ekologisk gård utanför Jönköping. Foto: Simon Björling/Sveriges Radio
Jönköping

Bönder oroliga - färre väljer ekologisk mjölk

1:57 min

Konsumtionen av ekologisk mjölk har minskat kraftigt jämfört med tidigare år enligt statistik som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF mjölk tagit fram. Och fortsätter trenden kan det bli svårt för landets ekoproducenter att överleva.

– Vi märker det på att ekotillägget har sjunkit för oss och det är ju en konsumentfråga. Kan vi få fler konsumenter att välja ekologisk mjölk så blir ju vårt tillägg bättre, säger Linda Nilsson som driver en ekologisk gård utanför Jönköping.

Sedan hösten 2012 har man sett en trend med nedåtgående konsumtion av ekologisk mjölk. Hittills i år har konsumtionen minskat med 20 procent.

Lennart Holmström på LRF mjölk tror att en av förklaringarna kan vara att man ofta väljer prislappen framför miljön.

Kan tvingas lägga ner

– Det var en tydlig trend för två, tre år sedan att det var en väldigt stark tillväxt för de ekologiska mejeriprodukterna. Men jag tror att prislappen har blivit viktigare och då på bekostnad av hur produkterna är producerade och det har väl gjort att färre väljer ekologiska produkter än tidigare.

 Vad kan det innebära för bönderna?

– Det kan ju leda till att man får en så pressad ekonomi att man väljer att lägga ner sin mjölkgård eller att ta steget tillbaka till att producera mjölken konventionellt, säger Lennart Holmström.

Men Linda Nilsson vill fortsätta att arbeta med det ekologiska så länge det går och tanken på att gå över till vanlig produktion finns i dagsläget inte.

– Det känns rätt i hjärtat att producera ekologisk mjölk så den tanken har inte varit uppe än.

Tror du att den kan komma?

– Man måste ha en lönsamhet på gården annars går det inte bedriva verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista