Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.

Jönköpings län får överlägset mest stöd för solceller

1:09 min

Siffror från Energimyndigheten visar att länet får mest stöd per invånare till att bygga solceller.

– Tittar man per invånare så har Jönköping fått mest. Nästan dubbelt så mycket som nummer två, säger Andreas Gustafsson, handläggare på Energimyndigheten.

Solcellsanläggningar poppar upp på fler och fler platser i länet, och om man tittar på hur mycket stödpengar som Energimyndigheten delat ut till dom olika länen i Sverige för att bygga solceller - sett till hur många som bor där - så ligger Jönköpings län på en överlägsen förstaplats.

Mer än dubbelt så mycket stödpengar delades ut per invånare i Jönköping län än i Västernorrlands län som knep andraplatsen.

Stort intresse

Sen 2009 har mer än 47 miljoner kronor delats ut i stöd till länet. Och att Jönköpings län ligger så högt på listan beror på det stora intresset för solceller.

– Det behöver inte betyda att det är många antal ansökningar utan det kan bero på att man har sökt för stora anläggningar också. Det här betyder att det är många som har sökt för ett högt belopp, säger Andreas Gustafsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista