Martin Alkemark, rektor på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio

Oro efter Björklunds nya förslag

1:56 min

Det industritekniska programmet läggs ner på alla gymnasieskolor och blir istället en inriktning under det mer teoretiska teknikprogrammet. Så kan man sammanfatta ett förslag som utbildningsministern Jan Björklund presenterade idag, som i så fall blir verklighet 2015. 

Men Martin Alkemark, rektor på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd, tror att det kan slå hårt mot det industritekniska programmet som redan brottas med ett dalande intresse.

– I och med att man avskaffar det industritekiska programmet så kan man ju undra hur de eleverna som går där nu och de som ska börja där detta året och även kommande år, hur dom reagerar på att gå på ett program som ska avskaffas, säger Martin Alkemark.

Svårare att komma in

Regeringens förslag innebär att det dalande industritekniska programmet läggs ner och istället ersätts av en liknande inriktning under det mer teoretiska och framgångsrika teknikprogrammet.

Det betyder att det blir svårare för eleverna att komma in, eftersom det nuvarande programmet kräver åtta godkända ämnen, medan den intriktning som föreslås kräver tolv godkända ämnen. Martin Alkemark tror det kan få allvarliga konsekvenser för dom elever som är mer praktiskt lagda än teoretiska.

– Det är ju ändå så att skolan är mer teoretisk överlag och det gynnar de som är mer teoretiska. Men det är ju samhällets uppgift att ta hand om alla ungdomar som finns. Stänger man ute en del som inte kommer in så är det ju risk att det blir ett utanförskap av det.

Finns fördelar

Men Martin Alkemark ser också fördelar med förslaget. Som att dom båda inriktningarna nu kan närma sig varandra och bättre anpassas efter hur verkligheten ser ut och även att det tekniska programmet kan vara draghjälp för det industritekniska. Magnus Boström som är rektor för industriktekniska programmet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, ser också dom fördelarna med förslaget.

– Vi tror ju att dagens industriteknsika program som brottas med ett lågt söktryck kommer få en statushöjning i och med att det då blir en inriktning på teknikprogrammet. Och vi tror att det kommer att attrahera ett större antal elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista