Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Gislaved

Ljusare tider för industrin

Anders Ekdahl: "Vi ser positiva signaler"
1:34 min

Det ljusnar för underleverantörerna. Det visar underleverantörsbarometern, som idag presenterades av Svensk Industriförenings VD, Anders Ekdahl barometern för företagare i Gislaved.

- Vi tycker vi ser så många positiva signaler både när det gäller faktisk omsättning och den förväntade orderingången. Vi känner att nu är det på väg i rätt riktningm, säger Anders Ekdahl.

Underleverantörsbarometern visar att ungefär hälften av alla företag indikerar en ökad orderingång inom innervarande kvartal.

Ett problem under den här tiden är bankerna, som ni inte tycker har ställt upp ordentligt, har det blivit bättre där?

- Det har blivit något bättre de senaste åren. Men det är så marginellt att man har en bit kvar till att allmänt kunna betrakta sig som kundvänlig.

När det gäller utbildad arbetskraft har också varit ett problem under en längre tid. Men industriföreningen har under de senaste fyra-fem åren bjudit in alla ungdomar som går på KI eller YH-utbildningar och talat om vad industrin kan ge dem karriärmässigt.

- Det lustiga här är att många är rätt förvånade över de positiva möjligheter som finns. Jag tror att det handlar om att man måste peka på att det finns möjligheter.

Ser ni ljuset i tunneln nu?

- Jag tycker det. Hittills är det övervägande positiva signaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".