Ann-Mari Nilsson (C), kommunalråd. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Gränna

Mångmiljonsmäll för ny Visingsöfärja

2:01 min

Både Jönköpings kommun och Trafikverket kommer åka på en mångmiljonsmäll när man nu satsar på en ny färja mellan Gränna och Visingsö.

Det har visat sig att det kommer att bli mer än dubbelt så dyrt som man först trodde att bygga om hamnarna och notan väntas landa på runt 100 miljoner kronor. Ann-Mari Nilsson som är centerpartistiskt kommunalråd är oroad.

- Det är klart att man ställer sig frågan varför det är så stor avvikelse. Vi har haft dialog med trafikverket och fått en del svar på det. Jag utgår från att vi kan fortsätta den dialogen, det ligger ju i bådas intresse, säger Ann-Mari Nilsson.

Blev dyrare än beräknat

När Jönköpings kommun och Trafikverket kom överrens om utbyggnaden av färjelägena i Gränna och på Visingsö 2010 kalkylerade man att bygget skulle kosta runt 45 miljoner kronor. Men efter upphandlingen om vem som skulle genomföra bygget blev det dyrare och väntades kosta 67 miljoner kronor.

Problem när bygget påbörjades

När bygget sedan drog igång stötte man på problem på sjöbotten i hamnarna vilket gjorde att kostnaden steg ytterligare och nu väntas landa strax över 100 miljoner kronor.

- När det gäller undervattensarbeten så är det ett svårt sätt att arbeta och det är ofta överraskningar. Det har vi stött på vid flera tillfällen, säger Anders Nordqvist är ekonomichef på Trafikverkets färjerederi.

Överenskommelse om att dela på merkostnader

Kommunen har en överenskommelse med trafikverket om att dela på den merkostnad som kan tänkas bli. Men Ann-Mari Nilsson tycker att trafikverket inte gett tillräckligt tät information om att kostnaderna var på väg att skena.

- Då hade vi ju kanske kunnat ifrågasätta i tidigare skede, säger Ann-Mari Nilsson.

Men Anders Nordqvist håller inte med.

- Vi har haft ett nära samarbete med tjänstemännen på Jönköpings kommun med vår projektledare och med representanter från kommunen. En fullständig överraskning tror jag inte att det är, säger Anders Nordqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista