Vägverket skärper säkerheten vid vägarbeten

Trafikanter kommer framöver att möta fler trafikhinder i samband med vägarbeten.
Sedan det visat sig att många kör allt för fort förbi vägarbeten så kommer Vägverket skärpa säkerheten men också införa hastighetsövervakning som kan ge böter.

- Arbetarna ute känner rädsla för att vara ute längs vägen och så ska man ju inte behöva känna på sitt arbete säger Sören Karlsson på Vägverket i Jönköping.

Trots insatser så ökar hastigheten hos trafiken förbi vägarbetena i Sverige. Så sent som i höstas omkom en vägarbetare i göteborgstrakten och i höstas så avslöjade jönköpingspolisen nästan 1 000 fortkörare på kort tid i samband med vägarbeten på riksväg 26 utanför Mullsjö.

Siffror som vägverket tagit del av och nu försöker göra någonting åt.

- Vi får försöka tänka i lite nya banor och nya säkerhetsregler kommer. Det är en mycket stor skärpning som kommer synas mer och mer i Sverige säger Sören Karlsson.

Under året och framför allt till sommaren kommer Vägverket nu att skärpa säkerheten betydligt vid vägarbeten och det kommer bilisterna att märka av.

Släpvagnar med hastighetsövervakning som autmatiskt tar kort på fortkörare ska ställas upp, särskilda plastbitar ska läggas ut som farthinder och framöver kan man också använda automatiska farthinder som blir högre ju fortare man åker.

På alla asfalteringsjobb i sommar kommer en så kallad lots åka före trafiken, en bil från vägverket som åker först när kön släpps på och sedan håller nere tempot. Allt det här kommer att införas i hela Sverige och Vägverket hoppas det får effekter.

- Vi hoppas att det ska bli lugnare och säkrare. Vi vill givetvis inte ha några olyckor bland trafikanter och arbetare, säger Sören Karlsson på Vägverket.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se