Peter Lundvall (mp) vill inte att kommunen utökar försvarets provbombningar över Vättern. Foto: Joel Jonsson/Sveriges Radio
Jönköping

MP vill hindra utökade bombningar

1:23 min

Försvaret vill utöka provbomningarna i Vättern från 20 till 50 dagar per år. Mycket tyder på att försvaret ska få det beviljat av Jönköpings kommun. Men Miljöpartiet vill avstyra detta.

– Ja, det som händer är ju att man får mer flygfotogen över Vättern, man får mer buller omkring. Man får också mer tungmetaller och väljer man att gå ifrån det och börja skjuta med plast påverkar det också den biologiska mångfalden i sjön, säger Peter Lundvall som sitter i stadsbyggnadsnämnden för Miljöpartiet.

Buller, flygfotogen och tungmetaller som får Miljöpartiet i Jönköpings kommun att vilja avstyra försvarets utökade tillstånd att provbomba över Vättern. I dag har försvaret tillstånd att provbomba 20 dagar per år men har sökt om tillstånd att utöka det till 50 dagar. Ja, tycker en majoritet i kommunen. Nej, tycker Miljöpartiet.

Miljöpartiets Henrik Hall har ett militärt förflutet och vill att försvaret ska använda sig av andra lösningar.

– Vi hoppas att de använder sig mer simuleringar. Vi har ett företag här i staden som gör fantastiska simuleringsmaskiner så att man kan sitta på torra land och öva flygning och allt möjligt, säger han.

Socialdemokraterna har också skrivit ett yttrande om att de inte vill ha ett utökat tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista