Här är lilla bebisen Molly med sin bläckfisk. Foto: babydjungeln.se
Lasso

Virkad bläckfisk lugnar för tidigt födda

Anna Ehrlund: "Påminner om navelsträngen"
7:49 min

Små virkade bläckfiskar hjälper för tidigt födda barn att må bättre, för bläckfiskens ben påminner barnen om navelsträngen i mammas mage! Det kom en pappa i Danmark på för inte så länge sedan och nu har konceptet spridit till Sverige.

Anna Ehrlund i Linköping är en av alla ambassadörer för insamlingen "Virka bläckfisk till för tidigt födda barn", ett  projekt där man försöker få handarbetsintresserade att virka bläckfiskar som hjälper för tidigt födda barn att känna både trygghet och att rent fysiskt må bättre. Bläckfiskens ben påminner barnen om navelsträngen i mammas mage.

Det hela startade i Danmark och för några månader sedan togs konceptet över även till Sverige. 

Både virkbeskrivningen och listan på dom 19 neonatalavdelningar i landet som vill ha bläckfiskar finns på hemsidan www.babydjungeln.se. Där kan man också läsa att avdelningen i Jönköping hör till dem som blivit tillfrågade men ännu inte svarat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".