Bengt Simonsson och miljökontoret visade utrustningen för besökare som var intresserade. I burken han håller upp finns sedement från botten. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio

Barnarpasjön kan bli frisk med unik metod

1:25 min

I sommar har kommunen sparkat igång ett projekt för att rena den övergödda Barnarpasjön. Som en av tre sjöar ingår Barnarpasjön i ett utvecklingsprojekt för en ny teknik som ska hjälpa till att återställa ekologin i övergödda insjöar å grunda östersjövikar.

I slutet av augusti ska den unika tekniken för å muddra sjön testas i Barnarpasjön.

– Det vi ska testa nu är två års arbete där vi har tagit fram ett system som fungerar. Nu ska vi testa det i storskala i Barnarpasjön, säger Bengt Simonsson som är forskningschef på teknikmarknad som driver projektet.

Fram till 1940-talet var Barnarpasjön en fin badsjö med bra gäddfiske. Men nu är sjön rejält övergödd med gröna algblomningar på somrarna och nästan ingen fisk. I de djupa delarna av sjön har det samlats en massa gyttja. När gyttjan ruttnar förbrukas syre och fisken dör.

Billig metod

Men genom att muddra den näringsrika gyttjan kan sjön på sikt bli frisk, badvänlig å full med fisk igen.

– Den är unik på så sätt att den bara tar upp det som är organiskt sediment. Vi lämnar alltså sand och stenar kvar på botten. Då anser man i den breda vetenskapen att den är mer hänsynsfull och ömsint i jämförelse med en grävskopa som förstör bottnarna en hel del.

Metoden som nu ska testas är billig och fosforen i sedimentet som tas upp ska användas som gödsel på åkrar i trakten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista