Helena Winslöf på Dalviks odlarförening har märkt av att det är betydligt färre insekter i år. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
Jönköping

Varm sommar ger färre insekter

2:07 min

Myggorna, getingarna och fästingarna kanske vi inte har saknar så mycket – men även fjärilarna och nyckelpigorna har lyst med sin frånvaro.

Många insekter har varit få i år på grund av vädret – enligt Naturhistoriska riksmuseet.

Det har varit två extrema somrar vädermässigt i Sverige. Förra året var det mycket regn och i år har det varit soligt och torrt.

– Otur med vädret för insekternas del. I fjol var det en jätteblöt sommar och i år har vi haft det varmt och väldigt torrt. Det är två extremer som har minimerat insektspopulationerna, säger Julia Stigenberg som är vikarierande jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

I den så kallade artportalens databas – där tusentals privatpersoner och myndigheter från hela landet rapporterar in växt- och djurarter kan man se att många insekter har varit ovanligt få till exempel mygg.

Helena Winslöf på Dalviks odlarförening i Jönköping har märkt av att det är mindre insekter.

– Framför allt så är det inte så mycket getingar. Men det är mycket mindre fjärilar också, säger hon.

Även getingar, nyckelpigor och dagfjärilar har alla betydligt lägre siffror än under dom senaste fem åren - och trots att sommaren ännu inte är slut verkar det bli ett insektsfattigt år

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista