Johnny Johnsson, vars pappa John nästan bytte hemtjänst av misstag. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio.
Mullsjö

Otydligt brev nära ge John ny hemtjänst

2:08 min

Han är nöjd med den kommunala hemtjänsten och vill ha kvar den, men utan att han visste det höll John på att byta kommunens hemtjänst i Mullsjö mot det nya privata alternativet.

De som har hemtjänst i Mullsjö kan, sedan man införde Lagen om valfrihet förra året, välja vem som ska sköta hemtjänsten.

Men om man har haft kommunal hemtjänst och inte aktivt valt att ha kvar den kommer hemtjänsthjälpen automatiskt gå över till det privata bolaget Extramamman.

Det är något som upprör Johnny Johnsson, vars pappa John höll på att byta hemtjänst utan att han visste om det.

– Jag blir så upprörd att jag inte finner ord. Det är ju gamla människor, pappa är inne på sitt 94:e levnadsår och får sådan här post. Det står på några rader att Extramamman, det är ett icke-valsalternativ förklarar Johnny.

När lagen om valfrihet LOV, infördes förra året innebar det bland annat att de som har hemtjänst kan välja vem som ska sköta tjänsten. Tidigare i somras fick äldre i Mullsjö med hemtjänst ett brev om att man kunde välja mellan den kommunala hemtjänsten eller det privata hemservice-företaget Extramamman.

Men om man inte gör ett aktivt val går hemtjänsten automatiskt över till att skötas av det privata företaget, även om man tidigare haft hemtjänsthjälp från kommunen. Det är framförallt det som upprör Johnny Johnsson.

– Jag tycker det är en avig ordning, det ska vara tvärtom. Är man nöjd med kommunen, som min far är, då bör man inte vara tvungen att fylla i någon blankett, säger Johnny.

Den stora anledningen till att kommunen tar in hjälp från en privat aktör är att man har ett stort behov av hemtjänst i kommunen, säger socialchefen Karin Krönenstedt. Hon tycker samtidigt att det i brevet beskrivs hur valet går till.

– Det framgår ju av det här brevet att det är på det här viset. Vi har också fått in en hel del samtal och då kunnat förklara det här, säger Karin Krönenstedt.

Men tycker du då att det varit tillräckligt tydligt i brevet om det är flera som hör av sig  och undrar?

Vi har gjort det så tydligt som vi kunnat och som vi kunnat förutsäga. Men det finns ju alltid en problematik med det skrivna ordet.

Innan man genomför förändringen kommer alla att informeras ännu en gång och är det någon som har missuppfattat brevet kommer Mullsjö kommun att se till att man får den hemtjänst man vill ha. Johnnys pappa John vill ha kvar den kommunala hemtjänsten.

– Jag tycker de är hundraprocentiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista