1 av 2
Häktningsförhandling mot den mannen (gömd under filten) som misstänkts mördarat en 23-årig småbarnsmamman i Trollhättan i juni. På bilden syns Michael Hansson som tillfälligt ersätter Tommy Nilsson som försvarare. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
2 av 2
Häktningsförhandling mot den mannen som misstänkts mördarat en 23-årig småbarnsmamman i Trollhättan i juni. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Mordmisstänkt 36-åring häktad

1:26 min

Häktningsdomaren vid Vänersborgs tingsrätt beslutade i dag att den 36-årige man som misstänks ha mördat den 23-åriga tvåbarnsmamman från Trollhättan ska omhäktas på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åklagaren Per-Erik Rinsell säger att tingsrättens beslut inte var helt oväntat, eftersom bevisningen mot mannen är så pass stark.

– Det som skulle kunnat ändra det är om han hade några kloka förklaringar, säger Rinsell.

Men Vänersborgs tingsrätt finner alltså att mannen fortsatt ska vara häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord på den 23-åriga småbarnsmamman, vars kropp hittades utanför Grästorps i förra veckan.

För sex veckor sedan ställdes 36-åringen inför häktningsdomaren, som då släppte mannen för att det saknades tillräckliga bevis mot honom. Senare häktades han dock, i sin frånvaro.

36-åringen landade i Sverige i onsdags, efter att ha flugits in från Polen. Under gårdagen förhördes han, men han nekar till brott.

Strax efter att den mordmisstänkte 36-åringen, klädd i gröna kläder och med svart jacka över huvudet, fördes in i rättsalen i dag beslutade tingsrätten att häktningsförhandlingen skulle hållas innanför stängda dörrar.

Därför får åklagaren inte berätta något om vad som sagts där inne, men berättar att den misstänkte nu ändrats sin historia.

– Han har haft i delar två olika förklaringar, säger Per-Erik Rinsell, som menar att detta minskar den misstänktes trovärdighet.

Per-Erik Rinsell säger också att han inte lade fram all bevisning mot mannen i dag vid häktningsförhandlingen i dag.

– Jag får inte undanhålla något som är till förmån för honom, däremot kan jag låta bli att presentera sådant som är till nackdel för honom, och istället ta det i förhör.

Efter beslutet fördes 36-åringen tillbaka till häktet i Uddevalla. Mannen nekar fortsatt till brott.

Mordet på tvåbarnsmamman i Trollhättan

Natten till den 30 juni försvann en 23-årig kvinna från Trollhättan. En 36-årig man begärdes häktad misstänkt för människorov, men Vänersborgs tingsrätt tyckte bevisningen var för tunn och mannen släpptes.

Senare häktades två män, en 31-åring och en 35-åring, på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling och i slutet på juli häktades 36-åringen i sin frånvaro, den här gången misstänkt för mord.

8 augusti hittades kvinnan död intill en väg utanför Grästorp. Den mordmisstänkte 36-åringen befann sig i Polen och överlämnades till Sverige den 14 augusti.

Den 16 augusti häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Alla tre män dömdes i tingsrätten i slutet av december. Den nu 37-årige mannen dömdes till 16 års fängelse för mord, och de medåtalade dömdes även de till fängelse.

Domarna överklagades till hovrätten, som fastställde tingsrättens domar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista