Päivi Kotajärvi och Seija Koistinen från Eskilstuna är på genomresa i Jönköping. Foto: Joel Jonsson/Sveriges Radio
Jönköping

Jönköpings län ett hett turistmål

1:47 min

Turismen i Jönköpings län har ökat med en stigande kurva de senaste åren. Jämfört med förra året är det nästan tio procent fler turister som har besökt länet.

– Den officiella statistiken visar att det ser väldigt bra ut. En positiv trend fortsätter att vara positiv, säger Anna Tillberg som är kommunikatör på Smålands turism.

Det har varit en väldigt varm sommar och Jönköping har trots det varit ett hett resmål för turister. I vanliga fall brukar bra väder innebära att folk söker sig ut till kusterna.

– Ja, det har vi varit lite mer vana vid att om det är fint väder söker sig folk till kusterna. Men i år är det många från länet som rapporterar att trots det goda vädret har de haft en god tillströmning av besökare, säger Anna Tillberg.

Några som sökt sig till Jönköping och Rosenlunds camping är Seija Koistinen och Päivi Kotajärvi från Eskilstuna.

– Vi är på väg till Halmstad och vi sover över här. Det är handikappanpassat här. Det är jättefin utsikt och allt.

Men statistiken från Statistiska centralbyrån visar bara siffror från juni månad och ger inte en sammantagen bild om hur sommaren har varit. Därför har Smålands turism något som kallas Turismtempen där de hör runt hos campingar och hotell för att få ett grepp om hur sommaren har varit.

– Ja, senaste turisttempen visar att vi har en het sommar. Vädret har varit jättefint men också antalet besökare i länet visar att vi har en het sommar, säger Anna Tillberg på Smålands turism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista