1 av 2
Elise Josefsson, Julia Turesson och Sofie Josefsson tävlade i U20-klassen trots att de bara är 13 och 14 år gamla. Foto: Joel Jonsson/Sveriges Radio
2 av 2
Francesco Brambati från Milano i Italien gjorde sitt första mästerskap i orienteringsskytte. Foto: Joel Jonsson/Sveriges Radio

Anderstorps OK arrangerar VM i orienteringsskytte

1:50 min

På High Chaparal vid Store Mosse arrangeras just nu världsmästerskap i orienteringsskytte. Det är Anderstorps OK som står för arrangemanget och det har lockat deltagare från åtta olika länder.

– Det är första gången som Anderstorps OK arrangerar ett världsmästerskap och vi har stor hjälp av Anderstorps skytteförening också, säger tävlingsledaren Christina Areskoug.

Sammanlagt är det ungefär 130 deltagare från åtta olika länder. Och tre av dem är Elise Josefsson, Sofie Josefsson från Anderstorps OK och Julia Turesson Burseryds IF.

– Det har gått bra. Men ettan till tvåan gick det inte så bra, jag hade ingen motivation. Men så kom Julia och Sofie och då gick det betydligt bättre och skyttet gick jättebra och skyttet gick jättebra, säger Elise Josefsson

– Det gick jättebra. Vi startade fyra minuter efter varandra. På väg till ettan mötte jag på den som startade två minuter innan mig så jag blev jätteglad, säger Julia Turesson.

– Julia kom ikapp mig till första kontrollen. Men jag träffade allt i skyttet så det gick bra, säger Sofie Josefsson

Det är just kombinationen av orientering och skytte som lockar deltagare från fjärran länder. Francesco Brambati från Italien är för första gången på besök i Sverige. Han har tidigare hållit på med orientering och skytte separat men när han fick höra att det fanns ett land där man kunde kombinera de två sporterna fanns det ingenting som kunde stoppa honom.

– När jag hörde att man hade detta i Sverige sa jag till min kompis - nu kör vi!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista