1 av 3
Tioåriga Emil Franzén deltar i SM i longboard i Taberg. Foto: Joel Jonsson/Sveriges Radio
2 av 3
Alexander Draschnar arrangerar SM i downhill i Taberg. Foto: Joel Jonsson/Sveriges Radio
3 av 3
Emil Franzén.
Taberg

Emil åker bräda i 80 knyck

1:43 min

I helgen har SM i downhill på longboard pågått i Taberg. Det är Jönköpingsbaserade Boardlife som arrangerar tävlingen som omfattar cirka 90 deltagare från hela landet.

– Det är premiär dels för Taberg, deras första longboardrace men även Jönköping har inte haft några race innan. Nu räknar vi med att ha höjdpunkten i dag med finalen. Men i går var det egentligen mer folk än vad det har varit på någon annan Sm-tävling någonsin, säger Alexander Draschnar från Boardlife som arrangerar tävlingen.

Åkarna kan nå hastigheter upp mot 85 kilometer i timmen och deras enda färdmedel är en longboard. En längre version av en skateboard. Och det sker en del olyckor. I går var det en deltagare som fick en bräda på hjälmen och fick en lättare hjärnskakning.

– Folk tycker säkert att det här är fullkomligt idiotiskt. Men samtidigt är det en sport och det finns många sporter som är farliga. Därför är det extra viktigt att man tänker på säkerheten och det är absolut inget man tummar på, säger Alexander Draschnar.

Tävlingen klassas som en deltävling i Sverigecupen och har därmed Sm-status. Det är cirka 90 deltagare från hela landet och en av dem är tioåriga Emil Franzén från Stockholm som började charmades av sporten i våras.

– Jag gillar att åka fort och så. Jag reser runt med min mamma på tävlingar, säger Emil Franzén.

Är du aldrig rädd när du kör?

– Ibland. Första gången jag åkte i backen fick jag adrenalin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista