1 av 2
Patrik Thorin ser det som logiskt att Västerkärr tillhör Mullsjö. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio.
2 av 2
Fredrik Samuelsson (M). Foto: privat.
Mullsjö/Habo

Mullsjö vill växa - vill ha från Habo

2:09 min

Mullsjö kommun vill växa - och tittar söderut för att expandera. Västerkärr lockar, men Mullsjös intentioner retar Habo.

Småorten Västerkärr tillhör Habo kommun men får mycket av den sociala servicen - som vatten, avlopp och barnomsorg från Mullsjö kommun.

Nu är Mullsjö kommun sugna på att ta över Västerkärr. I ett förslag till en ny översiktsplan står det att kommunen bör arbeta för att genom förhandlingar med Habo på sikt införliva Västerkärr.

"Finns inte på kartan"

Men kommunstyrelsens ordförande i Habo, Thomas Werthén, är förvånad. Att låta Mullsjö få Västerkärr finns inte på kartan.

– Jag tycker att det är ett mycket märkligt uttalande. Jag tycker att Mullsjö kommun bör koncentrera sig på sina verksamheter inom de egna kommungränserna innan man börjar titta över på andra sidan gränsen, säger Thomas Werthén.

– Jag kommer aldrig medverka till att en kommungräns flyttas, säger han.

Småorten Västerkärr tillhör Habo kommun, men ligger precis på gränsen mot Mullsjö kommun och i anslutning till Mullsjös tätort. Här bor bara 117 invånare enligt siffror från årsskiftet, men läget mot Jönköping gör det ändå strategiskt viktigt för att Mullsjö ska kunna växa. Det menar Mullsjömoderaten Fredrik Samuelsson som är beredningsledare för Mullsjös nya översiktsplan.

Söker attraktiva bostadsområden

Han säger att kommungränsen, som den ser ut nu, blir ett hinder för Mullsjös utveckling.

– Vi har en vision om att bli åttatusen invånare, då skulle den här kommunen må ganska bra. Vi tänker att det finns en dragning söderöver, mot Jönköping och arbetsmarknaden där. Vi måste hitta attraktiva bostadsområden för att få folk att flytta hit. Västerkärr är ett befintligt bostadsområde och det är attraktivt. Skulle det tillhöra Mullsjö skulle det kännas riktigt bra, säger Samuelsson.

Det är i ett förslag till en ny översiktsplan för Mullsjö kommun som kommunen visar intresse för Västerkärr. I förslaget står det att man genom förhandlingar med Habo kommun bör arbeta för att på lång sikt införliva Västerkärr i Mullsjö kommun.

Mullsjömoderaten Fredrik Samuelsson säger att Mullsjö länge har blickat mot Västerkärr.

Kan vända sig till länsstyrelsen

Men det här är inte populärt i Habo. Thomas Werthén, kommunstyrelsens ordförande i Habo, är förbryllad. Att låta Mullsjö få Västerkärr finns inte på kartan, menar han.

Fredrik Samuelsson inser att det kan bli svårt att få med Thomas Werthén och Habo på noterna. Han säger att förutsättningarna för förhandlingar med Habo kan komma att ändras med tiden.

Men om en gränsreglering ska till bör det komma från invånarna själva, säger Fredrik Samuelsson. En gränsreglering kräver att en majoritet av invånarna i Västerkärr vill tillhöra Mullsjö istället och att de vänder sig till länsstyrelsen.

Marianne Karlsson har bott i Västerkärr sedan 70-talet. Hon tror inte att det blir särskilt stor skillnad om Västerkärr hamnar i Mullsjös händer.

– Det är våra val när det gäller läkare och annat. Annars vet jag inte om det blir sämre, det kan jag inte svara på nu.

Patrik Thorin bor också i Västerkärr. Han ser gärna att Mullsjö kommun tar över här.

– Vi handlar i Mullsjö, vi tillhör innebandyn i Mullsjö. Det vore mer logiskt, säger han....

Anna Ekström
anna.ekstrom@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista