Så här ser det ut vid Högskolan i dag. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Jönköping

Insparken varar i tio dagar

3:04 min

Runt 2000 nya studenter ska sparkas in. De tas om hand av 500 utbildade faddrar. Ansvarig för det tio dagar långa evenemanget är Studentkårens Linnea Nilsson. Men istället för inspark vill hon kalla det introduktionsvecka.

De närmaste tio dagarna kommer det att vara drag på stan i Jönköping. Det säger Linnea Nilsson som är engagemangsgeneral vid Högskolan i Jönköping. Det innebär att hon ansvarar för insparken.
– Vi har planerat den sedan januari.

Runt två tusen nya studenter ska sparkas in. Men Linnea Nilsson vill hellre kalla det hela att studenterna introduceras.
– Det blir till exempel stadsvandringar och vi visar bland annat vad Juneporten är för något.

Linnea Nilsson är förtroendevald och arvoderad och jobbar för Studentkåren. Hon har sina rötter i Ångermanland, men bor sedan tre år i Jönköping och har gjort ett studieuppehåll för att jobba vid studentkåren.

Inför den tio dagar långa insparken, eller introduktionsveckan, så har 500 faddrar utbildats för att ta hand om de nya studenterna. Bland annat har de fått kunskap om ansvarsfull alkoholhantering.

Vad kommer vi få se de närmsta tio dagarna?
– Många overaller och många glada leenden.

När insparken är över fortsätter Linnea Nilsson att vara engagemangsgeneral och ska engagera studenterna.
– Då i olika föreningar, som till exempel idrotts-, juridik- och musikalföreningar.

Hasse Pettersson
hasse.pettersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista